Šta voze poznati: Maja Spenser (NOVOSTI) 23.04.2013.

Preuzeto sa sajta: Vecernje novosti

Politikolog i spisateljica vozi kiju rio i tvrdi da je važno da automobili budu praktični i za vožnju i za parkiranje.

Diplomirani politikolog, a od prošle godine i spisateljica (na Sajmu knjiga predstavila je svoj prvi roman “Nepotrebna razmišljanja o potrebama”), Maja Spenser kaže da ni od čega ne voli da pravi fetiš, pa tako ni od automobila. Kada su četvorotočkaši u pitanju, važno je da budu praktični i za vožnju i za parkiranje, a za naš dodatak Maja još otkriva kada je položila vozački ispit, koji auto joj je omiljen i da li je nervira gužva u saobraćaju.

* Sa koliko godina ste položili vozački ispit i sećate li se tog iskustva?

– Mislim da sam imala 23 godine, ako se dobro sećam. Nisam ni razmišljala o tome da li ću ga položiti, iako sam bila svesna da postoji mogućnost da polažem i po nekoliko puta, kao mnogi koji su u to vreme izlazili na vozački ispit. Dešavalo se da ljudi zaista urade sve kako treba na praktičnom delu, a ipak ga ne polože, pa se vraćaju i po pet puta, svaki put sa sve više pesimizma.

* Da li ste pre polaganja vozačkog ispita imali neko vozačko iskustvo?

– Jesam, ali samo van saobraćaja. A imala sam i sjajna vozačka iskustva u snovima, ako se to računa.

* Koji je prvi automobil koji ste vozili?

– To je bilo davno, mislim da je bila “lada”. Tada sam i naučila da vozim. A prva ozbiljnija vožnja (u saobraćaju) bila je u “mercedesu 126 380 SE V8”. To je bio divan automatik, ali prevelik.

* Šta trenutno vozite i koje ste automobile promenili do sada?

– Sada vozim “kiju rio” sedan iz 2012. godine, prilično ekonomičan auto, pogodan za gradsku vožnju. Pre toga sam vozila “hondu CR”, koju i dalje smatram jednim od najdivnijih automobila. Kada bi ponovo proizveli isti onaj model od pre 20 godina, sigurno bih ga vozila.

* Koja vam je draža uloga, vozača ili suvozača?

– Draža mi je uloga vozača, na veliku žalost mojih suvozača.

* O kom automobilu sanjate?

– Ni o jednom. Trudim se da ni od jedne stvari ne pravim fetiš, pa je tako i s automobilima. Ako mislim da su neki automobili lepi ili kvalitetni, ne znači da odmah želim i da ih vozim. Izgleda mi suludo da vozim takve automobile, ne samo iz praktičnih, nego i iz moralnih razloga.

* Zbog čega se najviše nervirate u vožnji?

– Uopšte se ne nerviram u vožnji. Nerviram se kada treba da pronađem parking mesto.

* Kakvi su Srbi kao vozači?

– Čini mi se da postoje varijacije, u zavisnosti od grada. U Beogradu su vozači žustriji nego u većini ostalih gradova. Beograd je sjajno mesto da naučite da vozite.

* Da li volite velike ili male automobile?

– Najviše mi odgovaraju automobili srednje veličine. Mali automobili su možda pogodniji za gradsku vožnju, mada nisam njihov ljubitelj. S druge strane, ne odgovaraju mi ni preveliki automobili, jer nisu pogodni za vožnju po Beogradu, a i veliki su potrošači.

* Koju muziku slušate u automobilu?

– Istu kao i kod kuće: rok, bluz, džez, malo klasike, tango ili salsu. Ali uvek slušam muziku u autu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *